Kriolipoliza

Kriolipoliza jest bardzo młodą techniką nieinwazyjnej redukcji tkanki tłuszczowej o bardzo ciekawej i logicznej podstawie naukowej.

Początki jej sięgają roku 2008 kiedy to dwaj amerykańscy naukowcy dr D. Manstein i R.Anderson ze szpitala z Massachusetts wykazali, że komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na działanie zimna niż otaczające je tkanki (nerwy obwodowe, naczynia krwionośne, komórki barwnikowe). Następnie udowodnili, że miejscowe, kontrolowane schładzanie tkanek, a właściwie to odbieranie im ciepła może powodować ubytek komórek tłuszczowych, a w konsekwencji utratę podskórnego tłuszczu.

Odkrycie to pomogło opracować pierwsze amerykańskie urządzenie za pomocą, którego wykonuje się zabiegi kriolipolizy czyli nieinwazyjnej redukcji tkanki tłuszczowej.
Następnie w Europie tj. Hiszpanii opracowano i wprowadzono na rynek następne urządzenie o nazwie LipoCryo.

Wcześniejsze obserwacje, które były przyczynkiem do badań nad kriolipolizą.
Dzięki analizie kilku dobrze poznanych przypadków można było wywnioskować, że tkanka tłuszczowa jest szczególnie wrażliwa na uszkodzenia oraz działanie niskich temperatur:

1) Zapalenie tkanki tłuszczowej policzka po dłuższym kontakcie z żywnością mrożoną (lody) u dzieci

2) Uszkodzenie tkanki tłuszczowej u kobiet w okolicach ciała narażonych na kontakt z zimnem podczas jazdy konnej w obcisłych spodniach, w krajach o
zimnym klimacie (konne zapalenie tkanki podskórnej)

3) Dobrze udokumentowana martwica tkanki tłuszczowej wywołanej przez zimno u noworodka (popsicle paniculitis)

Nieinwazyjne usuwanie miejscowych otłuszcze
http://www.kriolipoliza.eu/